Hal tormával
A halat szépen megtisztitsd és forró sós vizben megfőzd.Ebbe a vizbe bele kell még tenni friss
vajat, fűszert, vöröshagymát, finomra vágott sárga-
répát és petrezselymet, valamint 1 liter eczetet.
Ha ezen lében megfőtt, tedd tálba,öntsd le e lével,
s hintsd be reszelt tormával.
Főtt rák
A rákot szépen meg kell több vizben mosni.Ha ez
megtörtént, kevéssé sós vizben, melybe kis zöld
petrezselymet tettünk és 1 liter boreczetet szép
vörösre megfőzzük.
Pástétomok
Rizspástétom
Végy 14 deka rizst, főzd meg levesben, tégy bele
egy fej vöröshagymát, hagyd a riszt sűrűre főzni,
akkor nyomd apró péh formába, melyet előbb rizzsel
megnedvesitettél.Hagyd ebben a rizst kihűlni,forditsd
ki és mártsd meg fölvert tojásban, zsemlyemorzsában
és forró vizben.Süsd ki, akkor vedd ki belsejét
,töltsd meg vagdalt hússal és forrón add fel.
Velős pástétom
Az irós vajas tésztából szúrj három kerek lapot,
fánkszaggatóval kettőnek szúrd ki a közepét garasos
nagyságúra és e kis koszorúkat rakd a kerék lapra,
hogy karikát formáljon.Kend meg tojással és süsd
meg.Ha beadod töltsd meg mindegyikét borjúvelő
vagdalttal és melegen add fel.
Marhahús pástétom
Jó marhahús szeleteket tégy egy tálba, rakd ki a
tál karimáját leveles tésztával, öntsd a húsra egy kis
vizet, adj hozzá sót és egy kis fűszert, felül
hasonlólag tiszta boritékot adván reá, tedd kemencébe
és süsd meg.
Megjegyzéss:
A fenti pástétomok még a régi békebeli világ tésztában sütött pástétomai, amelyeket azért csomagoltak be, hogy a postakocsival utazók útielemózsiaként magukkal vihessék.
A tésztakéreg megóvta a pástétomot a portól, a levegőtől vagy a kiszáradástól.Igy a pástétom nehezebben romlott meg.
Manapság igen divatosak lettek a mindenféle ledarált főtt zöldségből ,főtt húsból vajjal és mustárral kikavart álpástétomok.Ezek nem nevezhetők pástétomoknak, az igaziakat mindig péstétomsütőben kenyér- vagy rétestésztába csomagolva sütik meg.
Hal pástétom
Készits fehér rántást finomra vágott petrezselyemzöldjével, ereszd fel levessel és tégy bele apróra vágott sült salátát.Ekkor tedd a tálba, tégy a tál körül irós vajs tésztát, mint azt a
velős pástétomnál csináltad,csakhogy a tésztát itt elébb meg kell sütni, azután tálald fel a vagdaltat melegen.
Lúdmáj pástétom
Két vagy három szép lúdmájat vagdalj darabokra,
darabka szalonnát s két fej vöröshagymát vékony
szeletekre, e közben párolj meg egy más lábosban
közönséges lúdmájat, vagy baromfimájat, szalonna,
só, szegfű, fekete borssal, babérlevéllel, gyömbér
húslé és tejbe áztatott,kinyomott zsemlye béllel,
vágd össze s törd meg mozsárban finomra, azután rakd ki a tál fenekét porhanyó tésztával, adj erre
egy sort a vágottból, egy sort meg a szeletekből és
igy felváltva tovább, mig mind el nem raktad.Végre vond
be rétestésztával, s készitsd el mint már emlitve
van, tedd kemencébe és süsd meg.
Főtt tészták
Tejfeles galuska
Négy deka vajat dörzsölj el habzásig, és üss
bele négy tojást, adj hozzá négy kanál tejfelt, egy
kis sót, és annyi lisztet,hogy elég kemény legyen.
Forralj fel egy liter tejet, rakd bele a galuskákat
evőkanállal s főzd meg.Azután szedd ki, tedd egy
kis vajjal megkent tálra és úgy hadd még a tűzön,
hogy szép piritott legyen.
Káposztás galuska
Tésztája ennek mindenben úgy készül, mint a tej
feles galuskáé, melyet midőn kifőzve forró irós vaj
fölé szedtél, hintsd meg párolt káposztával és add fel..
Makkaróni
A makkarónit főzd meg forró vizben, de csak
annyira, hogy meg ne puhuljon.Midőn ebből kive-
szed, tedd lábosba,öntsd le forró lúdzsirral, hintsd
meg sóval és fehér borssal.Adj fölé bőven reszelt
parmezáni sajtot, keverd el jól egy kis ideig, aztán
még egyszer behintve sajttal tálald fel az asztalra.
Sült tészták
Tojáslepény szalonnával
Egy negyed kiló szalonnát aprits meg kockára,
süsd ki lapos serpenyőben a zsirját, s mintegy
felényire önts reá elsodort tojást és süsd meg szép világos barnára.
Megjegyzés:
Elsodort tojás-felvert tojás
Borjúvesés tojáslepény
Két sült vesét aprits össze kockára és ha nem
volna elég kövére, adj hozzá kevés irósvajat s a
megapritott vese fölé önts 6-8 elsodort tojást és
megsütve szépen szolgáld fel.
Bajor tészta
Keverj össze egy kanál irós vajat tiz tojás sár-
gával,tégy hozzá3/4 liter lisztet, négy erős kanál
tört cukrot és keverd el jól.Azután keverj hozzá
tiz tojás fehérének habját és tedd a palacsinta tep-
sit zsirral a tűzre, ha az megolvad, önts bele a tésztá-
ból egy kikent lábosba, kend meg befőttel, tégy rá
megint tésztát és kend meg,tedd sütőbe és süsd meg.
Ha feladod forditsd tálra és cukorral meghintve add
fel.
Megjegyzés:
Ha feladod-ha felszolgálod