Kezdőlap
Előszó
100éves szakácskönyv Előszó
100éves szakácskönyv I
100éves szakácskönyv II
Az evőeszközökről
Illemtan az étteremben
Viselkedés az asztalnál
Mutogatás Kézzel-lábbal
Az italok fogyasztásáról
Az ételek fogyasztásáról
Az ételek fogyasztásáról II
Az ételek fogyasztásáról III
Az ételek fogyasztásáról IV
Kényes dolgok
Az ételek befejeztével
Ételnevek és eredetük
Lipovan ételek
Német-Osztrák hatások
Német-Osztrák hatások II
Erdélyi rigmusok
Székely receptek
Erdélyi receptek
A disznótorról
A disznótorról II
Fórum
Galéria







       Hal tormával

 

  A halat szépen megtisztitsd és forró sós vizben megfőzd.Ebbe a vizbe bele kell még tenni friss

vajat, fűszert, vöröshagymát, finomra vágott sárga-

répát és petrezselymet, valamint 1 liter eczetet.

Ha ezen lében megfőtt, tedd tálba,öntsd le e lével,

s hintsd be reszelt tormával.

 

                               Főtt rák

 

                                      

 

 

A rákot szépen meg kell több vizben mosni.Ha ez

megtörtént, kevéssé sós vizben, melybe kis zöld

petrezselymet tettünk és 1 liter boreczetet szép

vörösre megfőzzük.

 

                           Pástétomok

                         Rizspástétom

 

Végy 14 deka rizst, főzd meg levesben, tégy bele

egy fej vöröshagymát, hagyd a riszt sűrűre főzni,

akkor nyomd apró péh formába, melyet előbb rizzsel

megnedvesitettél.Hagyd ebben a rizst kihűlni,forditsd

ki és mártsd meg fölvert tojásban, zsemlyemorzsában

és forró vizben.Süsd ki, akkor vedd ki belsejét

,töltsd meg vagdalt hússal és forrón add fel.

 

                         Velős pástétom

 

  Az irós vajas tésztából szúrj három kerek lapot,

fánkszaggatóval kettőnek szúrd ki a közepét garasos

nagyságúra és e kis koszorúkat rakd  a kerék lapra,

hogy karikát formáljon.Kend meg tojással és süsd

meg.Ha beadod töltsd meg mindegyikét borjúvelő

vagdalttal és melegen add fel.

 

                         Marhahús pástétom

 

 Jó marhahús szeleteket tégy egy tálba, rakd ki a

tál karimáját leveles tésztával, öntsd a húsra egy kis

vizet, adj hozzá sót és egy kis fűszert, felül

hasonlólag tiszta boritékot adván reá, tedd kemencébe

és süsd meg.

 

Megjegyzéss:

A fenti pástétomok még a régi békebeli világ  tésztában sütött pástétomai, amelyeket azért csomagoltak be, hogy a postakocsival utazók útielemózsiaként magukkal vihessék.

A tésztakéreg megóvta a pástétomot a portól, a levegőtől vagy a kiszáradástól.Igy a pástétom nehezebben romlott meg.

Manapság igen divatosak lettek a mindenféle ledarált főtt zöldségből ,főtt húsból vajjal és mustárral kikavart álpástétomok.Ezek nem nevezhetők pástétomoknak, az igaziakat mindig péstétomsütőben  kenyér- vagy rétestésztába csomagolva sütik meg.

 

                                     Hal pástétom

  Készits fehér rántást finomra vágott petrezselyemzöldjével, ereszd fel levessel és tégy bele apróra vágott sült salátát.Ekkor tedd a tálba, tégy a tál körül irós vajs tésztát, mint azt a

velős pástétomnál csináltad,csakhogy a tésztát itt elébb meg kell sütni, azután tálald fel a vagdaltat melegen.

 

                               Lúdmáj pástétom

 

  Két vagy három szép lúdmájat vagdalj darabokra,

darabka szalonnát s két fej vöröshagymát vékony

szeletekre, e közben párolj meg egy  más lábosban

közönséges lúdmájat, vagy baromfimájat, szalonna,

só, szegfű, fekete borssal, babérlevéllel, gyömbér

húslé és tejbe áztatott,kinyomott zsemlye béllel,

vágd össze s törd meg mozsárban finomra, azután rakd ki a tál fenekét porhanyó tésztával, adj erre

egy sort a vágottból, egy sort meg a szeletekből és

 igy felváltva tovább, mig mind el nem raktad.Végre vond

be rétestésztával, s készitsd el mint már emlitve

van, tedd kemencébe és süsd meg.

 

                                     Főtt tészták

                                 Tejfeles galuska

 

  Négy deka vajat dörzsölj el habzásig, és üss

bele négy tojást, adj hozzá négy kanál tejfelt, egy

kis sót, és annyi lisztet,hogy elég kemény legyen.

Forralj fel egy liter tejet, rakd bele a galuskákat

evőkanállal s főzd meg.Azután szedd ki, tedd egy

kis vajjal megkent tálra és úgy hadd még a tűzön,

hogy szép piritott legyen.

 

                        Káposztás galuska

 

  Tésztája ennek mindenben úgy készül, mint a tej

feles galuskáé, melyet midőn kifőzve forró irós vaj

fölé szedtél, hintsd meg párolt káposztával és add fel..

 

                              Makkaróni

 

  A makkarónit főzd meg forró vizben, de csak

annyira, hogy meg ne puhuljon.Midőn ebből kive-

szed, tedd lábosba,öntsd le forró lúdzsirral, hintsd

meg sóval és fehér borssal.Adj fölé bőven reszelt

parmezáni sajtot, keverd el jól egy kis ideig, aztán

még egyszer behintve sajttal tálald fel az asztalra.

 

                               Sült tészták

 

                     Tojáslepény szalonnával

 

Egy negyed kiló szalonnát aprits meg kockára,

süsd ki lapos serpenyőben a zsirját, s mintegy

felényire önts reá elsodort tojást és süsd meg szép világos barnára.

 

Megjegyzés:

Elsodort tojás-felvert tojás

 

                           Borjúvesés tojáslepény

 

   Két sült vesét aprits össze kockára és ha nem

volna elég kövére, adj hozzá kevés irósvajat s a

megapritott vese fölé önts 6-8 elsodort tojást és

megsütve szépen szolgáld fel.

 

                                      Bajor tészta

 

   Keverj össze egy kanál irós vajat tiz tojás sár-

gával,tégy hozzá3/4 liter lisztet, négy erős kanál

tört cukrot és keverd el jól.Azután keverj hozzá

tiz tojás fehérének habját és tedd a palacsinta tep-

sit zsirral a tűzre, ha az megolvad, önts bele a tésztá-

ból  egy kikent lábosba, kend meg befőttel, tégy rá

megint tésztát és kend meg,tedd sütőbe és süsd meg.

Ha feladod forditsd tálra és cukorral meghintve add

fel.

 

Megjegyzés:

Ha feladod-ha felszolgálod








www.gastronomy3.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!